Jakie to były urocze małe kotki, przykro mi, że straciłeś Stormy tak wcześnie.
Myślę, że dopóki Shreddie je swoją zwykłą mieszankę, a także dodatkowe rzeczy, powinno być dobrze. Tak, szczury mogą być bardzo wybrednymi jedzącymi, jeśli jedzenia jest pod dostatkiem, ale tak jak my, wybiorą smaczne rzeczy, a niekoniecznie to, co jest dla nich najzdrowsze. Rozumiem, że amerykańscy właściciele szczurów domowych zazwyczaj preferują kompletne jedzenie w postaci granulek, ponieważ chociaż jest ono bardzo nudne, zapewnia zbilansowaną dietę, podczas gdy mieszanki typu musli, preferowane w Wielkiej Brytanii, czasami mogą prowadzić do tego, że szczury jedzą tylko najsmaczniejsze kawałki. To jeden z powodów, dla których najlepiej jest rozsypywać mieszanki – jedzą cokolwiek znajdą najpierw, zamiast wybierać najładniejsze rzeczy z miski i zostawiać resztę.
Niedługo po tym, jak po raz pierwszy dostałem szczury, Tom zranił nogę podczas upadku i umieściłem go w klatce szpitalnej na kilka dni, aby odpoczął. W tym czasie miałem trochę sałaty i pomidora i dałem trochę wszystkim szczurom. Wszystkie wydawały się jeść je dość chętnie. Jednakże, ponieważ klatka szpitalna stała na moim biurku obok komputera, postanowiłem spróbować namówić Toma, żeby wyszedł i zjadł z mojej ręki (był wtedy jeszcze bardzo nieśmiały), więc otworzyłem jego drzwi i położyłem kilka małych ciasteczek dla szczurów o smaku syropu klonowego tuż obok. Zjadł je, ale nie był gotowy, aby podejść do mojej ręki po więcej. Wiedział jednak, że mam więcej ciastek, a jego następnym ruchem było metodyczne usunięcie każdego pozostałego kawałka sałaty i pomidora z jego klatki i wyrzucenie ich na moje biurko. Odłożyłem je z powrotem, a on znów je wyjął. Wpisałem w Google, co może oznaczać takie zachowanie, i okazało się, że oznacza dokładnie to, co można by sobie wyobrazić – tj. próbował mi powiedzieć „trzymaj sałatę, wolę ciastko”. Byłem zdumiony zarówno jego inteligencją w uświadomieniu sobie, że to ja kontroluję, jakie jedzenie dostaje, i próbą zakomunikowania mi swojej preferencji, jak i faktem, że chętnie wyrzucał jedzenie w nadziei na zdobycie czegoś smaczniejszego!
Czasami wahają się przed próbowaniem nowych rzeczy, ale uczą się albo przez spróbowanie odrobiny jako eksperymentu, zauważenie, że ich przyjaciele to jedzą, albo po prostu dlatego, że doświadczenie uczy ich ufać, że to, co im dajesz, będzie jadalne. Adoptowałem dwa szczury, które były „niesprzedanym zapasem” w Pets at Home i które być może przez całe życie jadły tylko granulki, a nawet próbowanie pasty słodowej i innych przysmaków zajęło im czas.
Osobiście używam mieszanki z Ratcessories, ale mam też Science Selective, ponieważ jest to jedna z lepszych jakościowo opcji w postaci granulek i czasami wygodnie jest podać im kompletny pokarm (np. jeśli martwię się, że szczur mało je, czasami daję mu granulki, bo wtedy wiem, że to, co zjadł, jest w miarę zbilansowane). Również podczas wprowadzania nowych szczurów używam najpierw granulek, aby wszyscy dostawali to samo i nie było powodu do kłótni o najlepsze kąski! Na początku eksperymentowałem z różnymi tańszymi komercyjnymi karmami dla urozmaicenia, ale żadna z nich nie została dobrze przyjęta.